Waarom laat koffie je poepen? Een dokter legt uit

23 Jan 2023

Waarom laat koffie je poepen? Een dokter legt uit

Koffie is een van de meest populaire drankjes om 's ochtends te drinken en veel mensen vertrouwen erop voor een energieboost om de dag heelhuids door te komen. Het levert niet alleen energie, het is ook bewezen dat koffie tal van langdurige gezondheidsvoordelen biedt als het met mate wordt geconsumeerd. Sommige koffiedrinkers merken echter ook dat ze vaker naar de wc gaan nadat ze 's ochtends van hun kopje Joe hebben genoten, wat ons leidt tot de vraag: "waarom laat koffie je poepen?"

Als je iemand bent die ooit het gevoel heeft gehad naar de badkamer te moeten rennen na het drinken van je koffie, dan ben je niet de enige. Sommige mensen hebben zich bijvoorbeeld tot koffieklysma's gewend om constipatie te verlichten. Ook bleek uit een onderzoek onder 92 deelnemers - 58 mannen en 34 vrouwen - dat 29% van het totale cohort aangaf binnen slechts 30 minuten na het drinken van hun kopje koffie te moeten poepen.

Om de redenering achter deze spijsverteringseffecten van koffie beter te begrijpen, wendden we ons tot twee artsen, Adil Maqbool, MD, een onderzoeker verbonden aan het team van Toho University, Japan, en een peer-reviewer bij The Lancet, evenals Onyx Adegbola, MD, Ph.D., arts-wetenschapper, arts voor levensstijlgeneeskunde en de oprichter van Casa de Santé, een virtuele IBS-kliniek die darmvriendelijke, low-FODMAP-producten, supplementen en middelen voor IBS levert. Maqbool en Adegbola leggen uit dat er twee belangrijke drijfveren zijn achter het effect van koffie op onze stoelgang: de ene heeft te maken met de manier waarop koffie in wisselwerking staat met de spieren in onze dikke darm, en de andere heeft te maken met hoe deze drank onze productie van maagzuur beïnvloedt.

GERELATEERD: Wat koffie met je hersenen doet

Koffie kan je dikke darm stimuleren

De bewegingen en samentrekkingen van uw dikke darm veroorzaken stoelgang. Volgens Mayo Clinic bijvoorbeeld, scheiden de wanden van uw dikke darm zich en strekken ze zich uit, waardoor de ontlasting niet alleen fysiek verder naar beneden in de richting van uw rectum wordt geduwd, maar ook aan uw lichaam aangeeft dat u moet poepen. Een van de belangrijkste redenen waarom koffie je het gevoel geeft dat het tijd is om naar het toilet te gaan, is vanwege de manier waarop koffie in wisselwerking staat met dit proces in je dikke darm.

Verhaal gaat verder

"Koffie drinken kan de spieren in je dikke darm stimuleren, wat kan leiden tot het gevoel dat je naar het toilet moet", zegt Maqbool. "Dit komt omdat koffie cafeïne bevat, een verbinding en een natuurlijk stimulerend middel, dat de beweging van de dikke darmspieren veroorzaakt, wat leidt tot stoelgang." Met andere woorden, koffie maakt de boel losser, zodat je makkelijker naar de wc kunt.

Interessant genoeg kan zelfs cafeïnevrije koffie, die nog een kleine hoeveelheid cafeïne bevat, de dikke darm stimuleren. Volgens een studie gepubliceerd in het European Journal of Gastroenterology and Hepatology waren cafeïnehoudende koffie, cafeïnevrije koffie en voedsel effectiever in het veroorzaken van samentrekkingen van de dikke darm dan water. Hoewel cafeïnevrije koffie leidde tot enige verplaatsing van de dikke darm, was cafeïnehoudende koffie nog steeds 23% effectiever.

GERELATEERD: Is het slecht om koffie te drinken op een lege maag?

Het maakt maagzuur vrij

zwarte koffie

Een andere veel voorkomende manier waarop koffie ons kan laten poepen, is door interactie met ons maagzuur.

"Koffie werkt als een natuurlijk laxeermiddel omdat het de aanmaak van maagzuur in onze magen en darmen stimuleert", zegt Adegbola.

"Deze verhoogde zuurgraad helpt het verteringsproces te versnellen, wat kan resulteren in de drang om te poepen." Deze interactie kan ook "bij sommige mensen leiden tot maagklachten of krampen", voegt Maqbool eraan toe.

Sommige onderzoeken suggereren dat de getriggerde productie van maagzuur in uw lichaam feitelijk kan worden bepaald door het gehalte aan zuren dat wordt aangetroffen in het specifieke type koffie dat u drinkt. Veel voorkomende zuursoorten in koffie zijn N-alkanoyl-5-hydroxytryptamides, trigonelline en N-methylpyridinium, en bepaalde koffiesoorten bevatten deze zuren in verschillende aantallen. In een studie gepubliceerd in Molecular Nutrition Food Research bleek een donker gebrande koffie die kleinere hoeveelheden van drie gewone koffiezuren bevatte, een lagere productie van maagzuur te veroorzaken dan een andere melange op de markt.

Als je het gevoel hebt dat koffie ervoor zorgt dat je te vaak naar de wc gaat, of als je soms last hebt van zure refluxsymptomen na het drinken van je kopje Joe, stelt de Cleveland Clinic een paar soorten koffie met een lager zuurgehalte voor: donker braadstukken, espresso, cold brew of champignonmengsels.

Eet dit, niet dat

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Het hangt af van het individu

vrouw die koffie drinkt

Wat beide artsen willen dat u weet, is dat de invloed van koffie op uw darmen uiteindelijk per persoon verschilt.

"Sommige mensen zijn gevoeliger voor cafeïne dan andere", zegt Adegbola. "Degenen die bijzonder gevoelig zijn, kunnen sterkere effecten ervaren van het drinken van koffie, waaronder een verhoogde drang om naar de badkamer te gaan."

"Het is in ieder geval altijd een goed idee om goed gehydrateerd te blijven en naar je lichaam te luisteren", voegt Maqbool toe. "Als je na het drinken van koffie de behoefte voelt om naar het toilet te gaan, is dat prima."