Marlee Matlin en andere juryleden lopen weg bij de vertoning van het Sundance Film Festival

23 Jan 2023

Marlee Matlin en andere juryleden lopen weg bij de vertoning van het Sundance Film Festival

PARK CITY, Utah — Marlee Matlin, Jeremy O. Harris en Eliza Hittman verlieten vrijdagavond de première van een film die in competitie was op het Sundance Film Festival nadat het apparaat voor ondertiteling niet werkte.

Matlin, die doof is, zit deze week samen met Harris en Hittman in de jury voor films die deze week debuteren in de U.S. Dramatic Competition op het festival in Park City, Utah. De juryleden liepen collectief weg toen ze zich de situatie realiseerden, wat gebeurde tijdens de première van 'Magazine Dreams'. Variety bracht het nieuws als eerste naar buiten.

Marlee Matlin, op de foto sprekend op een Sundance-evenement op zaterdag, liep met twee andere juryleden weg tijdens een vertoning op vrijdag.

Marlee Matlin, op de foto sprekend op een Sundance-evenement op zaterdag, liep met twee andere juryleden weg tijdens een vertoning op vrijdag .

Joana Vicente, de CEO van het Sundance Institute, zei zaterdag in een verklaring aan The Associated Press dat het ondertitelingsapparaat, dat afhankelijk is van wifi, vóór de vertoning was gecontroleerd en werkte, maar toch defect was.

"Ons team werkte onmiddellijk met de apparaten in die zaal om ze opnieuw te testen voor de volgende vertoning en het apparaat werkte zonder enige storing", zei Vicente. “Ons doel is om alle ervaringen (persoonlijk en online) zo toegankelijk mogelijk te maken voor alle deelnemers. Toegegeven, onze inspanningen op het gebied van toegankelijkheid zijn altijd in ontwikkeling en feedback helpt dit voor de community als geheel vooruit te helpen.”

Toegankelijkheid op filmfestivals is al jaren een belangrijk onderwerp, en het incident maakte eens te meer duidelijk hoe organisatoren veranderingen proberen door te voeren om alle fans tegemoet te komen. Vicente zei dat haar team hard heeft gewerkt op dat gebied, maar erkende dat er nog veel te leren valt.

“We zijn toegewijd aan het verbeteren van ervaringen en verbondenheid voor alle festivalbezoekers”, aldus de verklaring. "We beschouwen toegankelijkheid als een van de belangrijkste drijfveren van institutionele excellentie en dit werk wordt gedaan in samenwerking met filmteams."

Matlin reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar. Vicente zei dat zij en haar collega-juryleden de komende dagen "Magazine Dreams" zouden zien.

Het Sundance Film Festival loopt tot en met 29 januari.