Inheemse Hawaiianen trekken massaal naar Las Vegas voor een betaalbaar leven

23 Jan 2023

Inheemse Hawaiianen trekken massaal naar Las Vegas voor een betaalbaar leven

KAPOLEI, Hawaï (AP) — Kona Purdy wilde nooit ergens anders wonen dan op Hawaï. Als inheemse Hawaïaan wilde hij dat zijn kinderen zouden opgroeien zoals hij: geworteld in hun cultuur en gevoed door de bergen en de oceaan.

Maar een gezin stichten op Hawaï betekende negen mensen persen in een huis met vier slaapkamers - gehuurd met uitgebreide familie - in Waipahu, een buitenwijk van Honolulu. Het voelde krap aan, maar de Purdy's accepteerden dat dit de prijs was om te overleven in hun thuisland.

'We propten ons in één kamer', zei Purdy over de woonsituatie van zijn vierkoppige gezin.

Hun aandeel in de maandelijkse huur was $ 2.300. Toen de huur steeg, realiseerden de Purdy's zich dat ze het zich niet langer konden veroorloven om in Hawaï te wonen.

"Ik had het zo druk met werken, proberen de eindjes aan elkaar te knopen", zei hij. “We zijn nooit met onze kinderen naar het strand geweest. We zijn niet gaan wandelen.”

Het komt steeds vaker voor dat inwoners van Hawaï buiten de staat Aloha worden geprijsd, waar de gemiddelde prijs voor een eengezinswoning tijdens de pandemie meer dan $ 900.000 bedroeg. Op Oahu, het dichtstbevolkte eiland en waar Honolulu ligt, is de gemiddelde prijs meer dan $1 miljoen.

Veel inwoners werken in laagbetaalde banen en de financiële druk is vooral groot voor de inheemse bevolking van Hawaï. Uit een vorig jaar gepubliceerde staatsanalyse bleek dat een alleenstaande die 40 uur per week werkt $ 18 per uur zou moeten verdienen om huisvesting en andere benodigdheden in Hawaï te betalen, maar het minimumloon van de staat is momenteel $ 12 per uur.

Velen, zoals de Purdy's, zijn op weg naar Las Vegas.

Volgens bevolkingsschattingen van het U.S. Census Bureau voor 2021 vond de grootste groei van inheemse Hawaiiaanse en andere Pacific Islander-populaties plaats in Clark County, Nevada, waartoe ook Las Vegas behoort, en Sacramento County, Californië. De grootste afname van inheemse Hawaiiaanse inwoners was in Honolulu.

Inwoners van Hawaï geven gemiddeld 42,06% van hun inkomen uit aan huur, wat volgens een analyse van Forbes Home het hoogste is van alle staten. Californië staat op de tweede plaats, maar met een veel kleiner deel van het inkomen dat naar huur gaat: 28,47%.

Verhaal gaat verder

Schattingen van de American Community Survey toonden aan dat er in 2011 ongeveer 296.400 inheemse Hawaiianen in Hawaï waren en ongeveer 221.600 op het vasteland van de VS. Slechts een decennium later draaiden die cijfers om. In 2021 waren er ongeveer 309.800 inheemse Hawaiianen op Hawaï en ongeveer 370.000 in andere staten.

"Er is geen Hawaï zonder Hawaïanen", zei Tommy Waters, voorzitter van de gemeenteraad van Honolulu, die van nature Hawaïaans is. Zijn vijf broers en zussen zijn allemaal naar het vasteland van de VS verhuisd. "Dat is ongelooflijk triest voor mij, dat Hawaiianen het zich niet kunnen veroorloven om in Hawaï te wonen."

Las Vegas was geliefd bij de Purdy's omdat het een populaire vakantiebestemming is voor inwoners van Hawaï, wat betekende dat familie waarschijnlijk vaak op bezoek zou komen. Ook zijn de kosten van levensonderhoud aanzienlijk lager.

Dus in 2017 ontwortelden ze hun familie en verhuisden ze naar Henderson, een buitenwijk van Las Vegas in Clark County, waar ze het zich konden veroorloven om een ​​appartement met twee slaapkamers te huren voor $ 1.000 per maand.

Ver van de kust van Hawaï voelden ze zich als "vissen op het droge", zei Purdy.

"Dus het is echt 'eha'," zei Purdy, terwijl hij het Hawaïaanse woord voor pijnlijk gebruikte, "omdat je de verbinding met het land, waar we zo mee verbonden zijn, verliest door hier geboren en getogen te worden."

>

Maar ook al waren ze bijna 5000 kilometer van huis, de Hawaiiaanse cultuur was overal om hen heen. Dankzij vele andere transplantaties is de omgeving van Las Vegas vol met restaurants die zich richten op de Hawaïaanse smaak en culturele evenementen die Hawaïaanse trots uitdrukken.

Er is zelfs een makelaardij in onroerend goed die gezinnen helpt verhuizen van de eilanden - gerund door voornamelijk voormalige inwoners van Hawaï.

"Je gaat naar een willekeurige winkel in een willekeurig deel van de vallei en je vindt er iemand uit Hawaï die daar werkt of daar aan het winkelen is," zei Purdy.

Een huis met drie slaapkamers dat $ 300.000 kost in een buitenwijk van Las Vegas, zou in Honolulu $ 1,2 miljoen zijn, zei Terry Nacion, een inheemse Hawaiiaanse makelaar. Ze verliet Hawaï in 2003 naar Las Vegas omdat eigenwoningbezit onbereikbaar leek. "Thuis moest je of je huis aan je doorgeven of je moest vier banen hebben", zei ze.

Een paar maanden nadat ze waren verhuisd, volgden zo'n 20 andere familieleden, waaronder Purdy's moeder, oom en zus Lindsay Villarimo, hen.

"Na verloop van tijd werd het gewoon vermoeiend om de eindjes aan elkaar te knopen", aldus Villarimo. “Het is hartverscheurend dat dit de keuze is die we maken. De meesten van ons, ik denk dat we gewoon het huis uit zijn geprijsd. Toen Villarimo en haar familie besloten om naar Nevada te verhuizen, had haar man Henry Hawaï niet eens verlaten.

De betaalbaarheid van Las Vegas was "bevrijdend", zei ze. Met goedkopere huur en boodschappen, en geen inkomstenbelasting, kon ze haar salaris verder oprekken.

“We leefden ons gewoon uit in de dollarwinkel”, zei ze. In Hawaï bestaat dat soort winkel niet.

Voor inwoners van Hawaï is de aantrekkingskracht op Las Vegas allemaal terug te voeren op een hotel in het centrum dat in 1975 werd geopend, aldus auteur Dennis M. Ogawa.

Het hotel was oorspronkelijk bedoeld voor Californiërs, maar hij had moeite om zaken binnen te halen. Herinnerd aan de populariteit van gokken in Hawaï, verlegde het de aandacht naar bezoekers van de eilanden. "Aloha Spoken Here" werd de slogan van het hotel.

In 2019 besloot Doreen Hall Vann naar Las Vegas te verhuizen om dichter bij haar dochter te zijn, die voor meer werk naar Seattle was verhuisd.

Op Facebook gutste ze erover hoeveel goedkoper alles was, van brood tot huur. Maar ze begon zich zorgen te maken of ze wel verbonden zou blijven met haar cultuur terwijl ze ver van huis woonde, vooral omdat ze haar zoon, die toen 6 jaar oud was, uit zijn school voor onderdompeling in de Hawaïaanse taal had weggerukt.

“Het is net als wanneer je bevalt en je navelstreng doorknipt. Voor ons, inheemse Hawaiianen, is onze 'piko' de bron van leven," zei Hall Vann, waarbij hij het Hawaiiaanse woord voor navel of navelstreng gebruikte. "Als we het eiland verlaten... zijn we niet meer op ons land. ”

Maar in haar nieuwe huis merkte ze dat ze meer tijd en minder stress had.

"Ik had het thuis zo druk met proberen de kost te verdienen", zei ze. "Toen ik naar Vegas verhuisde, zorgde dat echt voor een pauze in mijn leven en zag ik de dingen veel duidelijker."

Daardoor raakte ze betrokken bij de Las Vegas Hawaiian Civic Club, waar ze nu Hawaiiaans doceert.

"We hebben onze mensen, ons huis, onze gemeenschap bloeit," zei ze.

In Las Vegas begonnen Purdy's kinderen hula te leren en de familie genoot van 'hoolaulea', culturele festivals die groter waren dan feesten in Hawaï.

Maar in augustus 2021, precies vier jaar na hun vertrek uit Hawaï, verhuisden de Purdy's terug naar huis.

Purdy zei dat zijn vrouw voor haar moeder wilde zorgen, die tekenen van dementie begon te vertonen. Hun dochter werd ook toegelaten tot Kamehameha Schools, een zeer selectief en relatief betaalbaar privéschoolsysteem dat de voorkeur geeft aan studenten met Hawaïaanse afkomst.

Het gezin verhuisde naar Kapolei, een buitenwijk van Honolulu niet ver van waar ze ooit woonden, om een ​​huis met vijf slaapkamers te delen met hun uitgebreide familie. Nu de Purdy's drie kinderen hebben, huren ze twee van de slaapkamers.

Purdy probeert tijd te vinden om zijn kinderen naar hula-lessen te brengen. Sinds de verhuizing is het gezin nog maar één keer naar het strand geweest.

“Het is een sleur, het is moeilijk, het is erg duur,” zei hij. "Maar ik heb ook het gevoel dat we precies zijn waar we nu zouden moeten zijn."