HPV-vaccin gekoppeld aan dramatische daling van sterfgevallen door baarmoederhalskanker, dus waarom zijn de vaccinatiegraad laag?

23 Jan 2023

HPV-vaccin gekoppeld aan dramatische daling van sterfgevallen door baarmoederhalskanker, dus waarom zijn de vaccinatiegraad laag?

Mede dankzij het HPV-vaccin daalde het aantal baarmoederhalskanker met 65%, volgens een nieuw rapport van de American Cancer Society. (Getty Images)

Volgens een nieuw rapport van de American Cancer Society is het aantal gevallen van baarmoederhalskanker tussen 2012 en 2019 met 65% gedaald onder vrouwen van in de twintig. Deze vrouwen maken deel uit van het eerste cohort dat het HPV-vaccin krijgt, die de Food and Drug Administration in 2006 heeft goedgekeurd om zich te richten op het humaan papillomavirus (HPV), een groep virussen die verschillende soorten kanker veroorzaakt.

Dr. Tracy Seo, klinisch leider voor borst- en baarmoederhalskankerscreening en outreach voor Kaiser Permanente in Noord-Californië, vertelt Yahoo Life dat het onderzoek aantoont dat het vaccin “kanker voorkomt en levens redt. … We zien voordelen.”

We hebben echter nog een lange weg te gaan voordat HPV is uitgeroeid. Hoewel deze vormen van kanker nu bijna volledig te voorkomen zijn, blijven de HPV-vaccinaties laag.

Wat is HPV?

HPV komt zeer vaak voor. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) raken ongeveer 13 miljoen mensen, waaronder tieners, elk jaar besmet met HPV. Seo merkt op dat 80% van de bevolking op enig moment in hun leven besmet zal raken met HPV.

Omdat HPV zo veel voorkomt, raadt Seo aan dat iedereen die in aanmerking komt voor het vaccin zich laat vaccineren. In de meeste gevallen verdwijnt HPV dankzij het immuunsysteem vanzelf binnen twee jaar zonder gezondheidsproblemen of symptomen te veroorzaken. Maar in sommige gevallen, afhankelijk van de HPV-stam, veroorzaakt een infectie genitale wratten of ernstige complicaties, waaronder kanker, die mogelijk pas tientallen jaren na de eerste infectie optreden.

"De meest bekende HPV-gerelateerde kanker is baarmoederhalskanker," vertelt dr. Amy Banulis, een ob-gyn voor Kaiser Permanente in Falls Church, Virginia, aan Yahoo Life. "Het virus kan echter ook kanker van de vagina, vulva, anus, penis en keelholte veroorzaken." Onder degenen die met HPV zijn geïnfecteerd, zullen meer dan 36.000 mensen per jaar de diagnose HPV-gerelateerde kanker krijgen. Duizenden van hen zullen sterven.

Waarom zijn de HPV-vaccinatiepercentages laag?

Dr. Ruchi Garg, bedrijfsvoorzitter van gynaecologische oncologie bij Cancer Treatment Centers of America (CTCA), onderdeel van City of Hope, en gynaecologisch oncoloog bij CTCA Atlanta, vertelt Yahoo Life dat toen het HPV-vaccin voor het eerst werd geïntroduceerd, veel zorgprofessionals de vaccin als een "belangrijke vooruitgang" in de preventie van kanker. Toch legt Garg uit dat veel van degenen die in aanmerking kwamen voor het vaccin het niet kregen vanwege zorgen over de veiligheid en effectiviteit ervan, naast de angst dat het zou leiden tot 'seksuele promiscuïteit', aangezien HPV vaak seksueel wordt overgedragen.

> Verhaal gaat verder

Volgens Garg hebben aanhoudende verkeerde informatie op sociale media en zorgen over het COVID-19-vaccin die zijn overgebloed in andere vaccins, de HPV-vaccinatiegraad laag gehouden. Dr. Theofano Orfanelli, assistent-professor op de afdeling verloskunde, gynaecologie en reproductieve geneeskunde van het Stony Brook University Hospital, vertelt Yahoo Life dat ondanks bewijs dat het vaccin veilig en effectief is, de HPV-vaccinatiegraad in de VS “suboptimaal” blijft. p>

In 2020 was slechts ongeveer de helft van de adolescenten in de VS op de hoogte van hun HPV-vaccins. Dit in tegenstelling tot andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk en Nederland die volgens Orfanelli veel hogere vaccinatiegraad hebben bereikt. Dit is belangrijk omdat "er aanwijzingen zijn voor groepsimmuniteit in populaties met hoge vaccinatiegraad", zegt Banulis. “Wetenschappers schatten dat baarmoederhalskanker uitgeroeid kan worden als 80% van de mensen het vaccin en de aanbevolen screeningstesten voor baarmoederhalskanker krijgt.”

Hoe HPV de gezondheid en vruchtbaarheid van mensen beïnvloedt

Garg ziet uit de eerste hand hoe vermijdbare kankers gerelateerd aan HPV het leven van haar patiënten beïnvloeden. "Als gynaecologisch oncoloog heb ik een grote impact gezien op patiënten met baarmoederhalskanker, meestal jongere vrouwen die zich in de vruchtbare leeftijd bevinden", zegt ze. “Er kunnen levensveranderende gevolgen zijn voor deze patiënten en hun families, waaronder onvruchtbaarheid als gevolg van de behandeling van kanker. Het vaccin voorkomt ook precancereuze laesies en niet-kankerachtige laesies, wat leidt tot een aanzienlijke sociale, gezondheids- en economische impact."

Orfanelli deelt mee dat "patiënten bij wie kanker [gerelateerd aan] HPV-infectie is vastgesteld, proactiever zijn... om hun kinderen tegen HPV te laten vaccineren" nadat ze zelf de effecten van HPV hebben ervaren.

Dit geldt voor Kate-Madonna Hindes. Kort na de geboorte van haar dochter in 2005 werd bij Hindes baarmoederhalskanker en HPV vastgesteld. Hindes had meerdere operaties en invasieve procedures nodig om haar kanker te behandelen, waaronder een radicale hysterectomie. Ze is vervolgens gediagnosticeerd met verschillende andere soorten kanker. "HPV heeft mijn leven bezaaid met verdriet, medisch trauma en immense pijn", vertelt Hindes aan Yahoo Life. "Het kostte me mijn vermogen om nog een kind te krijgen en mogelijk een heel andere carrière."

Ze voegt eraan toe: "Ik was een gezonde volwassene, die toevallig HPV kreeg - wat leidde tot tientallen jaren kankerzorg. De tol van verkeerde informatie is veel zwaarder dan we ons realiseren.”

Omdat het HPV-vaccin pas in 2006 werd geïntroduceerd, kon Hindes zich niet laten vaccineren vóór haar diagnose. "Het hebben van de vaccinatie zou mijn vruchtbaarheid hebben gered en mijn leven volledig hebben veranderd", zegt ze. "Ik miste het raam met slechts een paar korte jaren."

Hindes is echter dankbaar dat haar oudere kind al volledig gevaccineerd is tegen HPV en zegt dat haar jongere kind het HPV-vaccin krijgt zodra hij daarvoor in aanmerking komt. “Ik geloof dat de beste keuze die we als ouders kunnen maken, is om goed geïnformeerd te zijn over risico's en beloningen. Ik koos voor vaccinatie omdat het risico op HPV-gerelateerde kanker ruimschoots opwoog tegen een negatieve en zeer zeldzame vaccinatiereactie”, zegt ze.

Hindes was "opgetogen" door de studie die een drastische vermindering van het aantal gevallen van baarmoederhalskanker aantoonde. "Het geeft aan dat er hoop aan de horizon gloort", zegt ze, eraan toevoegend dat er nog steeds meer financiering nodig is voor HPV-onderzoek en onderwijs om nog betere resultaten te behalen.

Garg deelt de hoop van Hindes dat meer mensen die in aanmerking komen voor het vaccin ervoor zullen kiezen om het te krijgen en dat meer ouders hun kinderen zullen laten vaccineren.

Wanneer moet u het HPV-vaccin krijgen?

Jongens en meisjes moeten zich allebei tussen de 9 en 26 jaar oud laten vaccineren, meestal met een serie van twee doses. Maar "het vaccineren van jonge tieners, 11- en 12-jarigen, voordat ze seksueel actief worden en worden blootgesteld aan HPV, is de sleutel om het vaccin ... zo effectief mogelijk te maken", legt Garg uit.

Als u dat venster echter mist, is het misschien nog niet te laat. Het HPV-vaccin is goedgekeurd voor gebruik bij volwassenen tot 45 jaar en Garg raadt niet-gevaccineerde volwassenen aan om met hun arts te overleggen over het krijgen van het HPV-vaccin.

"Er blijft in de VS een dringende behoefte aan krachtige, gecoördineerde belangenbehartiging en openbare onderwijscampagnes door het ecosysteem van de gezondheidszorg om de HPV-vaccinatie te promoten door middel van gegevens, onderwijs, conversatie en praktijk", zegt Garg.

Meer dan 130 miljoen doses van het HPV-vaccin toegediend gedurende 15 jaar hebben "de veiligheid ervan bevestigd", benadrukt Seo. Ze benadrukt dat, hoewel sommige ouders vrezen dat het HPV-vaccin onvruchtbaarheid zal veroorzaken of hun kinderen zal aanmoedigen om eerder seksueel actief te worden, er geen bewijs is om te ondersteunen dat geen van beide waar is. Bovendien benadrukt Garg dat hoewel er geen bewijs is dat het HPV de vruchtbaarheid beïnvloedt, de behandeling van HPV-gerelateerde kankers, waaronder chemotherapie, "het vermogen om kinderen te krijgen kan beperken".

“Ik ben bemoedigd door de gestage toename van vaccinaties. We gaan de goede kant op', zegt Seo, eraan toevoegend dat ze hoopt dat de studie die de effectiviteit van het HPV-vaccin aantoont, 'meer mensen zal overtuigen zich te laten vaccineren'.

Wellness, ouderschap, lichaamsbeeld en meer: ​​maak kennis met de persoon achter de hoo met de Yahoo Life-nieuwsbrief. Meld u hier aan.