Hoe - en wanneer - reanimatie moet worden uitgevoerd bij baby's, kinderen en volwassenen

23 Jan 2023

Hoe - en wanneer - reanimatie moet worden uitgevoerd bij baby's, kinderen en volwassenen

Reanimatie, vooral als het onmiddellijk wordt gedaan, kan de overlevingskansen van een persoon verdubbelen of verdrievoudigen. (Getty Images)

De wereldwijde belangstelling voor reanimatie, ook wel bekend als cardiopulmonale reanimatie, schoot omhoog na de hartstilstand van Buffalo Bills-speler Damar Hamlin tijdens een wedstrijd op 2 januari, volgens de American Heart Association (AHA). De organisatie rapporteerde een toename van 620% in paginaweergaven van haar Hands-Only CPR-webpagina's, een toename van 145% in paginaweergaven van haar Wat is CPR? pagina en een toename van 113% in paginaweergaven van de CPR-cursuscataloguspagina.

Volgens de AHA overlijdt ongeveer 90% van de mensen die een hartstilstand krijgen buiten een ziekenhuis. Maar reanimatie, vooral als deze onmiddellijk wordt uitgevoerd, kan de overlevingskansen van een persoon verdubbelen of verdrievoudigen.

Dr. Comilla Sasson, vice-president voor wetenschap en innovatie voor cardiovasculaire spoedzorg bij de AHA, en een praktiserend arts voor spoedeisende geneeskunde in Denver, vertelt Yahoo Life dat reanimatie - een levensreddende noodprocedure die helpt het bloed te laten stromen wanneer het hart stopt met kloppen - de mogelijkheid dat de persoon zal overleven als een medische professional hem of haar verzorgt.

Hoe weet je of iemand reanimatie nodig heeft?

Een persoon heeft reanimatie nodig bij een hartstilstand, vertelt Dr. Holly Andersen, een cardioloog bij NewYork-Presbyterian/Weill Cornell, aan Yahoo Life. "Ze vallen plotseling in elkaar en reageren niet meer, ademen niet en hebben geen hartslag", zegt ze.

Dr. Jeremy Turlington van VCU Health's Pauley Heart Center vertelt Yahoo Life dat "als je iemand ziet instorten, je moet vragen of ze in orde zijn, en als er geen reactie komt, dan moet je je zorgen maken over een mogelijke hart- of ademhalingsstilstand - een gebrek aan hartslag of ademhaling.”

Als de persoon niet reageert, raadt Turlington aan om onmiddellijk 911 te bellen. Als er iemand bij u is, vraag hen dan om 911 te bellen terwijl u de persoon beoordeelt. Zorg er eerst voor dat ze zich in een veilige omgeving bevinden. Controleer vervolgens op een polsslag, bij voorkeur in de nek, aan de zijkant van de keel of de adamsappel. Als u geen hartslag voelt, moet u beginnen met reanimeren.

Hoewel een persoon die reanimatie nodig heeft meestal op de grond ligt, zegt dr. Evan Jacobs, associate vice president of specialty care voor Conviva Care Center, tegen Yahoo Life dat u de reanimatie moet laten zakken als de persoon onderuitgezakt in een zittende positie zit. indien mogelijk op de grond alvorens ze te beoordelen.

Verhaal gaat verder

Dat gezegd hebbende, als je niet weet hoe de persoon bewusteloos is geraakt en als er een duidelijk letsel is aan het hoofd- of nekgebied, vermijd dan overmatig schudden of bewegen omdat er een dwarslaesie kan zijn, Dr. Samuel Hahn , een interventiecardioloog bij Yale Medicine, vertelt Yahoo Life.

Als de persoon nog steeds een pols heeft, zegt Jacobs, hebben ze misschien geen reanimatie nodig. Dit kan gebeuren bij mensen met een zeer lage bloedsuikerspiegel die bijvoorbeeld kunnen flauwvallen.

Reanimatie bij baby's uitvoeren

Volgens Andersen raden experts aan om reanimatie uit te voeren met beademing voor baby's. Maar bel eerst 911 of vraag iemand anders om dit te doen, indien beschikbaar. Vervolgens "verwijder voorzichtig elke duidelijke verstopping in de mond van de baby."

Om reanimatie met beademing uit te voeren, “plaats je de baby op een vlakke ondergrond. Zorg ervoor dat het hoofd in een neutrale positie staat en til de kin op”, zegt Andersen.

Haal diep adem en bedek de mond of neus van het kind met uw mond, zodat deze goed is afgesloten. Blaas vervolgens gestaag in de mond of neus van de baby, genoeg om de borst zichtbaar te laten stijgen, legt ze uit. "Kijk uit of de kist naar beneden valt en herhaal dan."

Nadat je hebt beademd, plaats je twee vingers naar beneden gericht op het borstbeen van de baby, net onder de tepels. "Voer twee compressies uit - door op de borst te drukken - per seconde of 100 tot 120 compressies per minuut", legt Andersen uit. Ze adviseert dat elke compressie de borst naar beneden duwt met ongeveer een derde van de diepte van de borst van het kind.

"Na 30 compressies nog twee keer ademhalen", zegt ze. "Ga door met ademhalingen en compressies in een verhouding van 2 ademhalingen voor elke 30 compressies."

Sasson zegt dat je door moet gaan met reanimeren totdat de ambulance arriveert of totdat de hartslag en ademhaling van de baby terugkeren.

Hoe reanimatie bij kinderen uit te voeren

Om een ​​kind te reanimeren, knielt u naast het kind terwijl het op zijn rug ligt. Met je handen gestrekt en de vingers in elkaar verstrengeld, gebruik je de palm van je hand om hard en snel in het midden van de borst naar beneden te duwen, legt Andersen uit. Voer twee compressies per seconde uit en druk ongeveer een centimeter diep in de borst van het kind.

Ze adviseert dat je tijdens het reanimeren het beste een liedje in je hoofd kunt hebben om de maat vast te houden. "NewYork-Presbyterian Hospital heeft een Spotify-afspeellijst samengesteld met nummers met 100 tot 120 bpm, de juiste beat om reanimatie uit te voeren", zegt Andersen. Je vindt de playlist op deze Spotify-pagina. Het ziekenhuis heeft ook een video op HandsOnly.org die u in minder dan een minuut leert reanimeren.

U kunt ook reanimatie met beademingen voor kinderen uitvoeren door dezelfde stappen te volgen als voor een baby. In plaats van twee vingers te gebruiken om de compressies uit te voeren, zou je echter de hiel van je hand gebruiken voor kinderen tot 8 jaar oud en twee handen voor oudere kinderen, legt Sasson uit.

Reanimatie uitvoeren bij tieners en volwassenen

Zorg ervoor dat de persoon plat op de rug ligt voordat u begint met reanimeren. Kniel naast hen en plaats de hielen van je handen, de een op de ander, over hun borstbeen in het midden van de borst, zegt Turlington.

"Gebruik je lichaamsgewicht en niet alleen je armen, met je schouders recht boven je handen, begin met borstcompressies", zegt hij. Turlington stelt voor om bij elke compressie ongeveer 5 cm diep te drukken en de borstkas tussen de compressies door naar een normale positie te laten terugkeren.

Voer de compressies uit met 100 tot 120 per minuut, ter referentie het tempo van het nummer 'Stayin' Alive' van de Bee Gees (of een van de andere nummers op de NewYork-Presbyterian Spotify-afspeellijst). Turlington zegt dat je door moet gaan totdat iemand anders je komt aflossen of totdat de persoon zelf begint te ademen.

In sommige gevallen kunt u iemands ribben breken tijdens reanimatie. Hoewel onaangenaam, legt Turlington uit, red je nog steeds hun leven. Volgens Jacobs hebben senioren meer kans op ribfracturen door borstcompressies. Als de persoon mager of broos is, raadt hij je aan om op zijn borst slechts 5 cm diep te drukken.

Bovendien zijn borstcompressies vermoeiend, constateert Turlington. Dus, als je hulp hebt, wissel dan elke minuut of twee van plaats om ervoor te zorgen dat iedereen rust krijgt en beter kan presteren tijdens zijn beurt.

Hoe werkt reanimatie eigenlijk?

Tijdens een hartstilstand stopt het hart met het rondpompen van bloed en stopt de persoon met ademen, legt Hahn uit. Maar, merkt Turlington op, de longen hebben een zuurstofvoorraad die een paar minuten kan duren nadat een persoon stopt met ademen.

CPR werkt omdat het het natuurlijke knijpen van het hart nabootst. "Door reanimatie uit te voeren, duw je bloed uit het hart naar de rest van het lichaam, inclusief de hersenen", legt Turlington uit.

Als je tijdens de reanimatie de compressie loslaat, "deinst het hart terug en kan het bloed weer in het hart stromen zodat je het bij de volgende compressie weer kunt wegpompen", zegt hij. Terwijl u de compressies voortzet met 100 tot 120 per minuut, blijft het bloed naar de hersenen en andere organen circuleren om de bloedstroom in stand te houden totdat medische hulp arriveert om de samentrekkingen van het hart te herstellen.

Na een paar minuten raakt de opgeslagen zuurstof echter op en heeft de persoon zuurstof nodig, zegt Hahn. Toch is "reanimatie met alleen handen beter dan niets en beter dan een verkeerde volledige reanimatie uitvoeren met beademing", zegt hij. Daarom raadt Hahn aan om medische hulpdiensten in te schakelen door zo snel mogelijk 112 te bellen.

Wellness, ouderschap, lichaamsbeeld en meer: ​​maak kennis met de persoon achter de hoo met de Yahoo Life-nieuwsbrief. Meld u hier aan.