Een 42-jarige man had meer dan normaal behoefte aan het toilet. Hij werd gediagnosticeerd met darmkanker die was uitgezaaid naar zijn lever.
23 Jan 2023
Tom McKenna op vakantie in 2022.Tom McKenna
Een man, 42, die darmkanker had die uitzaaide naar zijn lever, drong er bij anderen met symptomen op aan zich te laten controleren.
Tom McKenna had diarree en zag met bloed besmeurd slijm op het toiletpapier.
Sinds de jaren tachtig is het aantal mensen jonger dan 50 met de diagnose darm- en endeldarmkanker toegenomen.
Een man van in de veertig bij wie darmkanker in een vergevorderd stadium werd vastgesteld nadat hij diarree had gehad, heeft er bij anderen op aangedrongen zich te laten controleren, te midden van het stijgende aantal gevallen van de ziekte onder 50-jarigen.
Tom McKenna, 42, merkte voor het eerst dat hij in de zomer van 2020 vaker naar het toilet ging en diarree had.
"Ik zag vreselijk bloederig slijm op mijn ontlasting en op het toiletpapier", vertelde hij Insider in een e-mail.
McKenna, die in het VK woont, voelde zich ook lusteloos, maar schreef dat toe aan te veel werken in zijn rekruteringsbaan en niet genoeg slaap krijgen.
Over het algemeen "voelde hij zich prima", maar hij ging naar een dokter vanwege de diarree waar hij last van had.
McKenna had darmkanker die was uitgezaaid naar zijn lever
De dokter organiseerde een invasieve cameratest, een colonoscopie genaamd, en McKenna kreeg die dag de diagnose darmkanker. Verdere tests wezen uit dat het zich had verspreid naar zijn lever, wat betekent dat hij kanker in stadium 4 had.
Het aantal mensen met de diagnose darmkanker in de VS – en andere landen met een hoog inkomen, zoals het VK – is sinds het midden van de jaren tachtig over het algemeen afgenomen, deels omdat mensen ouder dan 45 jaar in de VS, of ouder dan 50 jaar in het VK, worden gescreend om kanker op te sporen voordat de symptomen optreden.
Het aantal mensen jonger dan 50 jaar met de diagnose darmkanker in landen met een hoog inkomen is in die periode echter gestaag toegenomen en is volgens onderzoek nu verantwoordelijk voor 10% van alle nieuwe diagnoses. Van veel factoren wordt gedacht dat ze bijdragen aan de ontwikkeling van darmkanker, waaronder een dieet met veel rood vlees dat darmontsteking kan veroorzaken.
Thomas zei dat zijn zaak "pech" was.
McKenna is geopereerd waarbij 60% van zijn lever is verwijderd
De behandeling die een persoon krijgt, hangt over het algemeen af van hoe ver de kanker zich heeft verspreid en kan bestaan uit chemotherapie, radiotherapie en chirurgie.
Verhaal gaat verder
McKenna onderging twee operaties waarbij 60% van zijn lever werd verwijderd in september 2020 en februari 2022, volgens een persbericht van Bowel Cancer UK en een andere waarbij de helft van zijn dikke darm en galblaas werd weggenomen — het orgaan dat gal opslaat dat helpt bij de vertering vetten — in mei 2021.
McKenna vertelde donderdag aan Insider dat hij pijn krijgt rond de operatielittekens, en dat hij vet voedsel en alcohol vermijdt omdat ze "erg snel doorkomen". Hij heeft ook de hoeveelheid vezels in zijn dieet verhoogd.
Sinds december 2022 hadden scans al bijna een jaar geen kanker in zijn lichaam ontdekt. Hij zal in mei opnieuw een scan ondergaan en daarna om de zes maanden gedurende de komende vijf jaar om te controleren of de kanker niet is teruggekeerd, zei hij.
Laat u controleren 'voordat het te laat is'
De American Cancer Society schat dat in 2023 bij 106.970 mensen in de VS de diagnose darmkanker zal worden gesteld.
De waarschijnlijkheid dat een persoon meer dan vijf jaar zal leven na de diagnose van darmkanker in vergelijking met iemand zonder darmkanker, hangt meestal af van hoe ver de kanker zich heeft verspreid.
"Darmkanker kan lange tijd erg onopvallend zijn, dus ik zou iedereen met problemen of twijfels willen aanmoedigen om zekerheid te zoeken voordat het te laat is," zei McKenna.
Naast de symptomen van McKenna zijn er nog andere: het gevoel dat de darmen niet helemaal leeg zijn na het poepen, gewichtsverlies en buikpijn. De Centers of Disease Control and Prevention beveelt aan dat iedereen met deze symptomen met een arts spreekt.
Lees het originele artikel op Insider