De MAGA-troepen van Trump dreigen de stemming voor RNC-voorzitter omver te werpen

23 Jan 2023

De MAGA-troepen van Trump dreigen de stemming voor RNC-voorzitter omver te werpen

NEW YORK (AP) — Tegen het einde van de week is het Republikeinse Nationale Comité klaar om een ​​bittere leiderschapsvete op te lossen die gevaarlijke verdeeldheid heeft blootgelegd binnen een partij die moeite heeft gehad om voorbij een teleurstellende tussentijd te komen in de aanloop naar een kritieke race om de White Huis.

Degenen in de strijd geloven dat de dagen voorafgaand aan de geheime stemming van vrijdag in een luxe badplaats nog lelijker kunnen worden als rebellen binnen de "Make America Great Again"-beweging van voormalig president Donald Trump het herverkiezingsbod van RNC-voorzitter Ronna McDaniel dreigen te verstoren.< /p>

De aanvallen werden geleid door McDaniels belangrijkste rivaal, Harmeet Dhillon, een Trump-advocaat die de zittende partij beschuldigde van religieuze onverdraagzaamheid, chronisch verkeerde uitgaven en privé beweerde dat ze de voormalige president kon controleren - beschuldigingen die McDaniel ontkent. Ook in de race is Mike Lindell, CEO van My Pillow, een pro-Trump-complottheoreticus die genoeg steun kreeg om in aanmerking te komen voor de stemming.

Trump heeft geen publieke goedkeuring gegeven, maar hij en zijn team pleiten privé voor McDaniel, die hij kort na zijn overwinning in 2016 voor de functie aantrok. Toch geven veel loyalisten van Trump McDaniel, de nicht van senator Mitt Romney uit Utah, de schuld van een deel van de recente strijd van de partij.

In een interview benadrukte Dhillon dat de overgrote meerderheid van de Republikeinse kiezers een leiderschapswissel bij de RNC wil. Ze waarschuwde voor ernstige politieke gevolgen voor elk van de 168 gekozen leden van de commissie die de herverkiezing van McDaniel steunen.

"Voor die leden van de partij die niet stemmen met wat de mensen in hun staat willen, maar met wat hun eigenbelang is, de volgende keer dat ze verkiesbaar zijn, zal het een probleem worden," Dhillon vertelde The Associated Press.

Op de hoogte gebracht van de verklaring van Dhillon, zei McDaniel: "Dat klinkt als een bedreiging." Ze veroordeelde de steeds lelijker wordende aanvallen tegen haar en de verdeeldheid die de commissie teistert.

“Niemand heeft hier meer van genoten dan de Democraten. Ik weet het, want ik hou ervan als ze met elkaar vechten,' zei McDaniel.

Verhaal gaat verder

De stemming van vrijdag voor RNC-voorzitter dient als de nieuwste spraakmakende leiderschapstest voor een diep verdeelde Republikeinse Partij die worstelt met vragen over haar toekomst – en de invloed van Trump – in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2024. De machtsstrijd was eerder deze maand publiekelijk te zien toen de Republikeinen van het Huis bijna op de vuist gingen voordat ze zich achter de voorzitter van het Huis, Kevin McCarthy, verenigden, ondermijnd door dezelfde MAGA-troepen die McDaniel deze week bedreigden.

In beide gevallen heeft Trump moeite gehad om zijn eigen loyalisten onder controle te houden, die de status quo lijken te willen bestrijden – of het nu McCarthy of McDaniel is – koste wat het kost.

Om de stemming te beïnvloeden, heeft een groep republikeinen uit Florida van de MAGA-vleugel van de partij afgelopen vrijdag een motie van "wantrouwen" gehouden in McDaniel, wat Republikeinse groeperingen in een handvol andere staten de afgelopen weken ook hebben gedaan. . Maar de bijeenkomst in Florida, die de leidende tegenstander van McCarthy, Rep. Matt Gaetz, R-Fla.

Toch zwaaiden tientallen anti-McDaniel-demonstranten buiten het evenement met borden. Op een ervan stond: "RONNA IS DE VIJAND BINNENIN."

“Het belangrijkste is dat we een heel sterke leider willen die in contact staat met MAGA, en dat heeft Ronna gewoon niet”, zei GOP-voorzitter Anthony Sabatini in Lake County, Florida, die de anti-McDaniel-campagne leidde. in een telefonisch interview vanaf een schietbaan terwijl geweerschoten klonken. "Ze heeft het vertrouwen van de kiezers verloren."

Trump heeft op verzoek van McDaniel vermeden om zich in te laten met het RNC-stoelengevecht, aldus degenen met directe kennis van de situatie. De voormalige president zou haar steunen als ze erom zou vragen, maar het team van McDaniel gelooft momenteel dat ze zal winnen zonder zijn publieke steun, waardoor ze een gevoel van neutraliteit kan behouden in aanloop naar het presidentiële voorverkiezingenseizoen van 2024.

Volgens haar statuten moet de RNC neutraal blijven in de presidentiële voorverkiezingen. Trump is tot nu toe de enige aangekondigde GOP-kandidaat, maar er worden de komende maanden andere spraakmakende kanshebbers verwacht.

Toch zou Trump McDaniel uiteindelijk vóór de stemming van vrijdag kunnen onderschrijven als zijn publieke steun nodig wordt geacht, volgens mensen die bekend zijn met zijn denken en die, net als andere geïnterviewden, spraken op voorwaarde van anonimiteit om interne discussies te delen.

Ten minste drie topluitenants van Trump - senior adviseurs Susie Wiles, Chris LaCivita en Clayton Henson - zijn van plan om deze week de driedaagse RNC-winterbijeenkomst in Zuid-Californië bij te wonen, waar de stemming zal plaatsvinden. Hoewel ze niet specifiek namens McDaniel aanwezig zijn, maakt het team van Trump in privégesprekken duidelijk dat hij McDaniel steunt.

McDaniel's onofficiële zweepteam zal naar verwachting voormalig Trump-hoofdadviseur Kellyanne Conway, voormalig Trump-stafchef Reince Priebus, voormalig Arizona Senaatskandidaat Blake Masters, Family Research Council-president Tony Perkins en conservatieve commentator Hugh Hewitt omvatten, zei ze. Een andere spraakmakende Trump-loyalist, Maryland RNC-lid David Bossie, steunt ook McDaniel.

De gastenlijst van Dhillon is nog steeds in beweging, maar ze zei in het weekend dat haar team waarschijnlijk bestaat uit voormalig gouverneurskandidaat van Arizona, Kari Lake, MAGA-influencer Charlie Kirk en countryzanger John Rich.

Na drie teleurstellende landelijke verkiezingen op rij heerst er bij zowel Republikeinse kiezers als RNC-leden een breed gevoel van onvrede over de gezondheid van hun partij. Sommigen staan ​​steeds meer te popelen om verder te gaan dan Trump en, bij volmacht, McDaniel, die wordt gezien als een nauwe bondgenoot van Trump – zelfs als veel aanhangers van Trump buiten het RNC-lidmaatschap haar beschouwen als onvoldoende toegewijd aan hun zaak.

"Ze is al meer dan vier jaar het schoothondje van Trump", zegt Bill Palatucci, een RNC-lid uit New Jersey en een vocale criticus van zowel Trump als McDaniel. Terwijl Palatucci Dhillon eind vorige week formeel steunde, is hij sceptisch dat ze de stemmen om McDaniel te verslaan.

Dhillon heeft de afgelopen weken een stortvloed aan aanvallen op McDaniel losgelaten die weerklank vonden in de MAGA-beweging van Trump. Maar zoals extreemrechts juichte, heeft Dhillon mogelijk potentiële aanhangers vervreemd van het eigenlijke Republikeinse Nationale Comité, dat is samengesteld uit activisten en gekozen functionarissen uit alle 50 staten.

Ze heeft verschillende voorbeelden aangegrepen van kennelijke verkeerde uitgaven en wanbeheer onder toezicht van McDaniel, waarvan het team van McDaniel – gesteund door voormalige Trump-functionarissen zoals Wiles – beweert dat ze onnauwkeurig of misleidend zijn.

De afgelopen dagen zijn de aanvallen op McDaniel geïntensiveerd.

Vorige week promootte Dhillon beweringen dat een bondgenoot van McDaniel in ten minste één privégesprek zijn bezorgdheid had geuit over Dhillons geloof. Dhillon, die van Indiase afkomst is, identificeert zich als een lid van de Sikh-religie.

De McDaniel-bondgenoot heeft de claim afgewezen, die werd uiteengezet in een gedetailleerde e-mail aan de volledige leden van de RNC met als onderwerp 'Religieuze onverdraagzaamheid'.

Dhillon benadrukte ook een Washington Post-rapport dat McDaniel in meerdere privégesprekken met RNC-leden heeft gezegd dat alleen zij Trump ervan kan weerhouden een onafhankelijk presidentieel bod uit te brengen – en uiteindelijk de kansen van de partij bij de volgende presidentsverkiezingen te vernietigen – mocht hij de GOP-nominatie niet winnen.

“Ze zei het tegen veel mensen: alleen ik kan Trump beheersen”, zei Dhillon tegen de AP, waarbij hij een dergelijke verklaring vergeleek met iemand die gelooft dat ze in haar eentje een asteroïde kunnen stoppen die op de aarde neerstort.

McDaniel zei dat dergelijke beweringen "belachelijk" zijn.

"Na zes jaar met president Trump te hebben gewerkt, denk ik niet dat iemand ooit zou kunnen zeggen dat ze hem onder controle hebben", zei McDaniel.

Ondertussen waarschuwde McDaniel voor een "enorm risico" als de Republikeinen de machtsstrijd niet kunnen stoppen als het verkiezingsseizoen van 2024 begint. De GOP is goed gepositioneerd om de Senaatsmeerderheid te winnen en de controle over het Huis te behouden, hoewel de presidentiële wedstrijd een groot deel van de aandacht van de commissie zal domineren.

"Dit is echt cruciaal nu we '24 ingaan, dat we stoppen met het labelen, aanvallen en demoniseren van andere Republikeinen tot het punt waarop we ze na de basisschool niet meer bij elkaar kunnen brengen," zei ze.

Van haar kant zei Dhillon dat ze zich "natuurlijk" achter McDaniel zou scharen als ze vrijdag uiteindelijk zou zegevieren.

“Taak 1 is verkiezingen winnen”, zei Dhillon. "Ik ben een teamspeler."

___

Associated Press-schrijver Anthony Izaguirre in Tallahassee, Florida, heeft bijgedragen aan dit rapport.