De financiële ellende van Santos stapelt zich op en bedreigt zijn politieke carrière

23 Jan 2023

De financiële ellende van Santos stapelt zich op en bedreigt zijn politieke carrière

De controverses die rond Rep. George Santos (R-N.Y.) wervelen, verschuiven snel van cv-leugens naar twijfelachtige financiën, wat een veel serieuzere bedreiging vormt voor de omstreden eerstejaarsstudent, zelfs nu hij belooft in het Congres te blijven.

Terwijl de eerste wolk van schandalen zich had gericht op de ethiek van Santos' verzonnen campagnebiografie, suggereren serieuzere onthullingen dat de Long Island-republikein mogelijk de campagnefinancieringswetten heeft overtreden - een veel ernstiger soort wangedrag dat kan leiden tot civielrechtelijke sancties, strafrechtelijke vervolging , uitzetting uit het Congres of alle drie.

De vragen draaien om de honderdduizenden dollars die Santos zijn campagnes heeft geleend van persoonlijke rekeningen; zijn sterke toename van gerapporteerde rijkdom; een externe groep die geld inzamelde namens zijn campagne, zonder geregistreerd te zijn bij de Federal Election Commission (FEC); en een groot aantal onkosten ingediend door zijn campagne voor $ 199,99 - een cent minder dan het bedrag waarvoor bonnen nodig zijn.

"We hebben het zeker over mogelijke FEC-onderzoeken en DOJ-onderzoeken", zegt Robert Maguire, onderzoeksdirecteur bij Citizens for Responsibility and Ethics in Washington.

Sluiten

Bedankt voor uw aanmelding!

Abonneer u hier op meer nieuwsbrieven

Het laatste nieuws over politiek en beleid. Direct naar je inbox. Meld u aan voor de Morning Report-nieuwsbrief

De saga is een afleiding geworden voor Republikeinse leiders, die onlangs de controle over het Huis hebben gekregen en hopen de aandacht van het publiek te vestigen op de regering-Biden, met name de recente ontdekking van geheime documenten in het huis en voormalige kantoor van Biden.< /p>

Terwijl GOP-leiders Santos in een paar commissies hebben gezet – en snel zijn recht verdedigen om in het Congres te blijven na eerlijke verkiezingen – hebben sommige Republikeinen opgeroepen tot zijn aftreden. De meeste anderen nemen afstand en waarschuwen dat als Santos wordt betrapt op het overtreden van de campagnefinancieringswetten, hij uit het Congres moet worden gezet.

Verhaal gaat verder

Lokale en federale rechercheurs onderzoeken naar verluidt de financiën van Santos en hij wordt ook geconfronteerd met meerdere klachten over ethiek en campagnefinanciering.

De advocaat van Santos, Joe Murray, weigerde commentaar te geven op dit verhaal, daarbij verwijzend naar lopende onderzoeken.

Openbare rapporten en documenten van Santos

Santos' openbare deponeringen tonen een piek in persoonlijke rijkdom tussen zijn campagnes van 2020 en 2022, die samenviel met de oprichting van zijn bedrijf, de Devolder Organization LLC, en ten minste $ 705.000 aan persoonlijke leningen voor zijn campagne in 2022 en meer dan $ 80.000 tijdens zijn campagne in 2020 rennen.

Op een formulier voor financiële openbaarmaking in 2020 stond dat hij in het voorgaande jaar $ 55.000 verdiende met LinkBridge Investors en geen andere activa, inkomsten of passiva vermeldde.

Toen, in 2022, meldde Santos dat hij een salaris van $ 750.000 binnenhaalde van zijn nieuwe bedrijf, Devolder, samen met een spaarrekening tussen $ 1 miljoen en $ 5 miljoen, tussen $ 100.001 en $ 250.000 op een betaalrekening en een appartement in Rio de Janeiro met een waarde tussen $ 500.001 en $ 1.000.000.

Het bedrijf en de zakelijke banden van Santos

Santos heeft Devolder in mei 2021 opgericht, blijkt uit documenten die zijn ingediend bij de staatssecretaris van Florida. Zijn campagnewebsite zei eerder dat zijn bedrijf $ 80 miljoen aan activa beheerde, maar die claim is sindsdien verwijderd. De Washington Post meldde dat het financiële databedrijf Dun & Bradstreet in juli 2022 schatte dat het bedrijf een omzet had van slechts $ 43.688.

Santos vertelde radiostation WABC en vervolgens de Daily Beast dat hij geld van zijn bedrijf had opgenomen als zijn salaris en het vervolgens gebruikte om zijn campagne te financieren.

De Devolder-organisatie zat in de 'kapitaalintroductie'-business, vertelde Santos in december aan Semafor, vergelijkbaar met het bedrijf waar hij eerder werkte, LinkBridge.

“Wat ik ga doen, is dat ik naar buiten ga kijken in mijn Rolodex en zeg: 'Hé, zoek je een vliegtuig?', 'Zoek je een boot?' ' zei Santos.

Santos zei dat hij vervolgens mensen in contact zou brengen met rijke investeerders en instellingen, en in de eerste zes maanden "een paar miljoen dollar contracten binnenhaalde".

"Als je kijkt naar een jacht van $ 20 miljoen, kan mijn verwijzingsvergoeding daar ergens tussen de $ 200.000 en $ 400.000 bedragen", vertelde Santos aan Semafor.

Santos heeft verder weinig bevestigd over de specifieke kenmerken van hoe zijn bedrijf geld verdiende, hoewel sommige openbare rapporten enkele klanten hebben geïdentificeerd.

Santos vertelde in december aan de Daily Beast dat de Devolder Organization een contract had gesloten met Acrisure, het moederbedrijf van de verzekeringsmakelaardij The Whitmore Group. De CEO van de Whitmore Group, James Metzger, is een belangrijke GOP-donor en heeft ook bijgedragen aan de campagne van Santos.

Het bedrijf Devolder was een van de verschillende organisaties die bevoegd waren om Red Strategies USA te beheren en te controleren - los van Redstone Strategies - volgens documenten die zijn gerapporteerd in een Campaign Legal Center FEC-klacht tegen Santos. FEC-rapporten laten zien dat slechts één politieke commissie Red Strategies USA betaalde: Tina Forte voor het Congres, de Republikeinse kandidaat die Rep. Alexandria Ocasio-Cortez (D-N.Y.) uitdaagde. Het is onduidelijk hoeveel van de $ 1110.320 die uit de Forte-campagne is betaald, uiteindelijk naar Devolder is gegaan.

Santos werkte eerder bij Harbour City Capital, waarvan de Securities and Exchange Commission (SEC) zei dat het een Ponzi-plan was en in 2021 werd gesloten. Santos werd niet beschuldigd van een misdrijf in verband met die SEC-zaak en ontkende kennis van vermeende wangedrag.

Persoonlijke leningen

De oorsprong van de nieuwe rijkdom van Santos heeft juridische en politieke experts om een ​​andere reden geïntrigeerd: het voedde de grote leningen die hij aan zijn campagne deed.

Rep. Matt Gaetz (R-Fla.) vroeg Santos waar het geld voor zijn campagneleningen vandaan kwam in een recent interview op de podcast 'War Room'.

“Ik zal je wat vertellen. Het kwam niet uit China, Oekraïne of Burisma, wat dacht je daarvan?” Zei Santos, terwijl hij de vraag afwendde terwijl hij zich richtte op zakelijke transacties door de zoon van president Biden, Hunter Biden.

Richard Briffault, een professor aan de Columbia Law School die gespecialiseerd is in campagnefinanciering, zei dat die leningen vanuit strafrechtelijk oogpunt het meest consequente stuk van de Santos-puzzel kunnen zijn als blijkt dat ze "een illegaal middel zijn geweest om illegale bijdragen.”

“Als blijkt dat dat een middel was voor donateurs om geld naar de campagne te sluizen, dan is dat op zichzelf al illegaal – Santos zou een 'strodonor' zijn die ten onrechte beweert dat hij het geld heeft verstrekt terwijl het echt van iemand anders kwam," Briffault zei vrijdag in een e-mail.

De ernst van de overtreding zou erger worden als die donaties de wettelijke limiet van $ 2.900 per donor in één cyclus zouden overschrijden, voegde Briffault eraan toe. En de ernst zou nog groter worden als de donoren bedrijven of buitenlandse entiteiten blijken te zijn.

“En als Santos hier ‘bewust’ aan heeft meegewerkt, spreken we van een misdrijf”, aldus Briffault.

Het Campaign Legal Center, een overheidswaakhond zonder winstoogmerk, uitte soortgelijke zorgen in een klacht die deze maand bij de FEC werd ingediend, waarin Santos werd beschuldigd van het verbergen van de "ware bronnen" van de $ 705.000 die hij aan zijn campagne leende en het gebruiken van campagnefondsen voor persoonlijke uitgaven, beide in strijd met de federale wetgeving.

De groep zei ook dat, als Santos geld van zijn bedrijf naar zichzelf zou omleiden om persoonlijke leningen te verstrekken aan zijn campagne, de leningen zouden kunnen worden beschouwd als verboden bedrijfsbijdragen.

Andere campagnefinanciering en ethische kwesties

Afgezien van de sterke stijging van de rijkdom van Santos die vragen oproept over hoe hij dat geld verdiende, kan de manier waarop hij rapporteerde en het geld gebruikte in verband met zijn campagne hem in juridische problemen brengen.

De regels van de House Ethics Committee bepalen dat kandidaten en nieuwe leden alle klanten moeten onthullen die meer dan $ 5000 hebben betaald voor diensten die de kandidaat of het lid persoonlijk heeft uitgevoerd. Santos vermeldde geen klanten in zijn financiële openbaarmaking, een probleem dat werd opgemerkt door New Yorkse vertegenwoordigers Ritchie Torres (D) en Dan Goldman (D) in een klacht die ze bij de commissie hadden ingediend.

Ga voor het laatste nieuws, weer, sport en streaming video naar The Hill.