De familie van Lisa Marie Presley had een voorgeschiedenis van hartaandoeningen: wat u moet weten

23 Jan 2023

De familie van Lisa Marie Presley had een voorgeschiedenis van hartaandoeningen: wat u moet weten

Lisa Marie Presley overleed op 12 januari 2023 aan een hartstilstand. Hoewel de doodsoorzaak nog niet is vrijgegeven, heeft de familie van Presley een geschiedenis van hartaandoeningen die generaties teruggaat. "Veel verschillende soorten hartaandoeningen kunnen door families worden doorgegeven", zegt Harvard Health. "Sommige worden veroorzaakt door slechts één of enkele genetische veranderingen die een zeer sterk effect hebben op het veroorzaken van ziekte. Bekend als monogene aandoeningen, omvatten ze ongebruikelijke aandoeningen die meestal de hartspier aantasten (zoals hypertrofische cardiomyopathie) of het elektrische systeem (zoals lange QT-syndroom). Een ander voorbeeld is familiaire hypercholesterolemie, die een zeer hoog cholesterolgehalte veroorzaakt en kan leiden tot vroegtijdige coronaire hartziekte (die optreedt vóór de leeftijd van 50). Lisa Marie's vader Elvis Presley stierf op 16 augustus 1977 op 42-jarige leeftijd. Zijn doodsoorzaak werd gemeld als hartritmestoornis met ventrikelfibrillatie, die kan worden veroorzaakt door een hartaanval. Factoren die bij zijn dood werden genoemd, waren onder meer hoge bloeddruk, verstopte kransslagaders en een vergroot hart, plus een verslaving aan opiaten. Gladys Love Presley, de moeder van Elvis, stierf op 46-jarige leeftijd aan hartfalen, en zijn vader Vernon stierf op 63-jarige leeftijd na een hartstilstand. De drie broers van Gladys zouden op hun veertigste zijn overleden aan hart- en longaandoeningen. Hartziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak in de VS. Hoewel levensstijlfactoren een aanzienlijk verschil maken, speelt genetica een rol. "Hartziekte is voor 90 procent te behandelen - iedereen kan hartziekte overal ter wereld voorkomen, vooral door voedsel te eten dat weinig zout en cholesterol bevat, regelmatig te bewegen en niet te roken", zegt Leslie Cho, MD, afdelingshoofd voor preventieve cardiologie en Hartrevalidatie in de Cleveland Clinic. "Zelfs als een persoon een familiegeschiedenis van hartaandoeningen heeft, kunnen we hartaandoeningen nog steeds voorkomen en behandelen dankzij ongelooflijke vooruitgang in de geneeskunde." Dit is waar u op moet letten als het gaat om erfelijke hartaandoeningen. Lees verder - en om uw gezondheid en de gezondheid van anderen te waarborgen, mag u deze zeker tekenen dat u COVID al heeft gehad niet missen.

Verhaal gaat verder

1

Familiale hypertrofische cardiomyopathie

arts die het hart vasthoudt

Familiale hypertrofische cardiomyopathie is een erfelijke hartaandoening die een plotselinge dood kan veroorzaken. "Familiale hypertrofische cardiomyopathie is een vrij veel voorkomende erfelijke hartaandoening die mensen van elke leeftijd kan treffen", zegt Penn Medicine. "Deze ziekte kan een deel of de gehele hartspier verdikken. In extreme gevallen kan het zelfs een plotselinge dood veroorzaken. De verdikking vindt vaak plaats in het interventriculaire septum –– de wand die de linker en rechter ventrikels scheidt (de twee onderste kamers van de hartspier). hart). Dit kan een goede doorbloeding van het hart verhinderen en het hart dwingen harder te pompen dan zou moeten. Deze verdikking kan ook het linkerventrikel minder ruimte geven om bloed vast te houden, wat de druk in die kamer kan verhogen. Wanneer dit gebeurt, kunt u kan kortademig zijn. U loopt mogelijk ook risico op abnormale hartritmes. " Symptomen van familiale hypertrofische cardiomyopathie kunnen per gezinslid verschillen. Terwijl de een pijn op de borst kan hebben, kan een ander hartkloppingen hebben of zelfs helemaal geen symptomen. "Dit verschil in symptomen kan gevaarlijk zijn, omdat u uw symptomen mogelijk niet toeschrijft aan uw familiegeschiedenis van deze ziekte, waardoor u het zoeken naar medische hulp kunt uitstellen. Gelukkig kan vroegtijdige medische hulp helpen voorkomen dat de ziekte voortschrijdt of complicaties veroorzaakt. , en symptomen beheersen."

2

Familiale gedilateerde cardiomyopathie

Familiale gedilateerde cardiomyopathie is een andere erfelijke hartaandoening. "Alle eerstegraads familieleden (zonen, dochters, broers, zussen, ouders) van een patiënt met familiale gedilateerde cardiomyopathie moeten worden gescreend op gedilateerde cardiomyopathie met echocardiografie en elektrocardiogram", zegt Stanford Health. "Andere familieleden kunnen worden gescreend als blijkt dat hun familieleden in de eerste graad een ziekte hebben of risicovolle beroepen of activiteiten hebben, zoals wedstrijdsporten. Als genetisch onderzoek wordt uitgevoerd en er een mutatie wordt gevonden, worden alle gezinsleden met de mutatie aanbevolen. om een ​​uitgebreide klinische beoordeling te ondergaan. Alle personen met symptomen van gedilateerde cardiomyopathie moeten een klinische evaluatie ondergaan." "Een erfelijke hartaandoening is een hartziekte die wordt veroorzaakt door genetische problemen. Dit zijn spelfouten van de genetische code, bekend als DNA, en worden vaak mutaties genoemd", zegt Elijah Behr, M.D., cardioloog bij Mayo Clinic Healthcare. "Mutaties kunnen worden geërfd van ouders of, als het een sporadische mutatie betreft, voor het eerst voorkomen bij een specifiek familielid. Als een familielid plotseling en onverwacht op jonge leeftijd is overleden, is het mogelijk dat erfelijke hartziekte de oorzaak. Dit betekent dat andere familieleden mogelijk risico lopen. Deskundige evaluatie van gevallen van plotseling overlijden en familieleden is een belangrijke manier om te proberen verdere sterfgevallen te voorkomen."

3

Familiale hypercholesterolemie

"Familiale hypercholesterolemie (FH) is een van de meest voorkomende erfelijke lipidenstoornissen in de Verenigde Staten", zegt cardioloog Ashish Sarraju, MD. "Het is een aandoening die door genetische mutatie of mutaties leidt tot levenslange verhogingen van cholesterol, met name lipoproteïne-cholesterol met lage dichtheid of LDL-cholesterol, dat vaak wordt bestempeld als het slechte cholesterol. Het komt verrassend vaak voor. Er zijn dus twee vormen van de ziekte. Er is een vorm die heterozygote FH wordt genoemd, waarin mensen een enkele kopie van de mutatie dragen, en dan is er homozygote FH waarin mensen twee exemplaren van de mutatie dragen. Heterozygote FH komt net zo vaak voor als één op de 200 tot één op de 300 mensen in de VS en er wordt geschat dat misschien slechts 10% van hen de diagnose krijgt. Homozygote FH is veel zeldzamer. Het is echt meer in de orde van grootte van één op enkele honderdduizenden tot één op een miljoen." Dr. Sarraju zegt dat mensen met bepaalde gezondheidsfactoren extra screening zouden moeten overwegen. "Dus ik zou zeggen dat volwassenen met een LDL-cholesterol dat hoger is dan 190, 190 mg / dl het zeker moeten overwegen, evenals degenen met een sterke familiegeschiedenis van hartaandoeningen, zelfs als hun LDL-cholesterol de 190 niet helemaal bereikt. Als het verhoogd is, denk ik dat het redelijk is om erover na te denken.. bij dat niveau van LDL-cholesterol is het logisch om proactief over FH na te denken en vervolgens de diagnostische tests en screening voor FH te ondergaan, wat alles omvat van het nemen van een zeer gedetailleerde persoonlijke en familiegeschiedenis, een gericht lichamelijk onderzoek doen, voor bevindingen die consistent zijn met FH en mogelijk zelfs nadenken over genetische tests om de diagnose vast te stellen."

4

Bloedgroep A, B of AB

volwassen paar wandelen, demonstreren hoe je spiermassa terugkrijgt na 60

Bloedgroepen A, B of AB zijn het gevaarlijkst als het gaat om hartaandoeningen. "Hoewel mensen hun bloedgroep niet kunnen veranderen, kunnen onze bevindingen artsen helpen beter te begrijpen wie risico loopt op het ontwikkelen van een hartaandoening", zegt Lu Qi, Ph.D. "Het is goed om uw bloedgroep te kennen op dezelfde manier waarop u uw cholesterol- of bloeddrukcijfers zou moeten kennen. Als u weet dat u een hoger risico loopt, kunt u het risico verminderen door een gezondere levensstijl aan te nemen, zoals goed eten, sporten, en niet roken." Dr. Cho is van mening dat screening op hartaandoeningen moet beginnen wanneer kinderen ongeveer zeven jaar oud zijn. "We willen kinderen op die leeftijd niet starten met cholesterolmedicatie, maar ze aan het denken zetten over het belang van een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging", zegt dr. Cho. "We beschouwen hartaandoeningen als het probleem van een bejaarde, maar eigenlijk zou preventie in de kindertijd moeten beginnen."

5

Hartondersteuning

Mediterrane voeding

Leefstijlfactoren zoals voeding en lichaamsbeweging kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de gezondheid van het hart, zelfs met genetische factoren. "We richten ons op een mediterraan dieet van eten voor een optimale gezondheid van het hart", zegt Julia Zumpano, een geregistreerde diëtist bij de Cleveland Clinic die werkt in preventieve cardiologie. "Het mediterrane dieet is overvloedig aanwezig in fruit en groenten, granen, vis, extra vergine olijfolie, noten en zaden. Door meer vleesloze maaltijden te eten, kom je zeker dichter bij de gezondheid van je hart. Het opnemen van bonen, peulvruchten, alle soorten noten en zaden, en vleesloze producten zoals tofu, tempeh, als je wat avontuurlijker wilt worden in je dieet, begin dan meestal met één vleesloze maaltijd per week, waarbij je een maaltijd met vlees, bij voorkeur rood vlees, vervangt door een vleesloze maaltijd ." Niet roken, prioriteit geven aan slaap, omgaan met stress, op een gezond gewicht blijven en cholesterol controleren zijn andere belangrijke manieren om de gezondheid van het hart te ondersteunen. "We weten dat roken een risicofactor is voor hart- en vaatziekten en dat stoppen leidt tot een afname van hart- en vaatziekten en het risico op overlijden", zegt Dr. Mayank Sardana, een cardiale elektrofysiologie-fellow aan de University of California San Francisco School of Medicine. "Maar slechts een minderheid van de rokers krijgt advies in cardiologische klinieken en hulp bij het proberen te stoppen."